Homepage  |  I percorsi  |  Storia e cultura   |  Galleria foto   |  Prossimi eventi |   Contatti |    Links |   
CATALAN VERSION
                                     
            
                                                                                                                          

QUI SOM

Avventura Soratte es constitueix el maig 1997 amb la intenció  de tutelar, revalorar i fomentar el gaudi i el coneixement del Monte Soratte.                  

Des d’aquesta data ha desenvolupat amb els seus associats i amb altres entitats diverses activitats d'educació en el medi ambient: excursions amb guia i vetllades culturals per a la defensa del patrimoni històric i arqueològic de la regió.

També ha promogut publicacions i activitats d'investigació, creant senders didàctics ambientals a l'interior de la reserva i ha col·laborat amb la Província de Roma i l'Ajuntament de Sant'Oreste.

Des d’abril de 2000 té una pàgina web per tal de donar publicitat a aquestes actuacions. A més, vol instituir un mitjà de referència cultural i d'informació per als seus ciutadans i per a totes les persones que vulguin visitar el seu territori.

L'organització està preparada per donar qualsevol informació i per fer inscripcions durant tot l'any.
Us convidem a conèixer-nos i a contactar amb nosaltres.

ON SOM

El Monte Soratte està situat a 45 km al nord de Roma.

S’hi pot arribar amb cotxe :
- Des de Roma per la Via Flaminia (encreuament senyalitzat en el  km 40).
Per l'autopista del Sole (A1), sortida Ponzano R.-Soratte, o sortida Fiano Romano
- Des de Rieti per la Via Salaria fins a Fiano Romano, continuant pel carrer Civitellese fins a Sant'Oreste.
- Des de Florència s’hi pot arribar per l'autopista del Sole (A1), sortida Ponzano R.-Soratte o també sortida Magliano Savina.                  

Amb tren o amb autobús:
- De Roma, Piazzale Flaminio/ Saxa Rubra, amb el tren Roma-Norte Cotral – fins a l'estació de Sant'Oreste (1 hora i 10 minuts)

QUÈ PROPOSEM

Visites guiades històricoarqueològiques: El Monte Soratte  des de l’antiguitat ha estat un important centre religiós.

Els itineraris discorren per senders panoràmics que ens conduiran a visitar esglésies, monestirs, ermites i esglésies rupestres.
Al llarg dels senders del Monte Soratte serà possible un recorregut per la història, des de les antigues civilitzacions itàliques, fins a la difusió del cristianisme, la presència carolíngia, l'arquitectura del Renaixement i fins als llocs de la 2a Guerra Mundial.

Recepció turística i possibilitat de passar la nit:
Són diverses les possibilitats, des de pernoctar en una casa de turisme rural a pocs quilòmetres de la reserva del Monte Soratte, o sinó en els bed & breakfast locals.

Us convidem a contactar amb nosaltres per a ampliar aquesta informació.

Senderisme: Són diversos els recorreguts per l'interior de la reserva del Monte Soratte :
El recorregut de les ermites, el recorregut de les carbonaras (piles de carbó) i els calcares (forns de calç), el recorregut de la "casaccia dels lladres" (dreceres), el recorregut de Santa Romana i els avencs, el recorregut de la vida i el recorregut de les coves.

Espeleologia: A l’ interior del Monte Soratte hi ha una dotzena de coves càrstiques, entre les quals destaca la cova de Santa Llúcia, els avencs i la cova Blava (Erebus).

Climbing: el Jardí del Dragó és un petit cingle situat al vessant oest, pròxim a les runes de Sant'Antonio. Va ser descobert en els anys 80 i ha vist néixer catorze vies des del V al VIC+.

Parapent: Gràcies a la seva conformació geomorfològica, el Soratte és ideal per a la pràctica de l'esport del parapent, especialment durant els mesos de primavera.
L'àrea d'enlairement està situada a la cota de 691 m amb vent sempre molt favorable. S’encarrega d’aquesta activitat el club local de parapent Volo Lobero Frà Camillo.

Mountain Bike: Per als aficionats al mountain bike, el Monte Soratte representa l’oportunitat de travessar senders a l'interior de la reserva recorrent camins amb distints nivells de dificultat.

HISTÒRIA I CULTURA

El Monte Soratte i l'Abadia de Sant Silvestro.
El Monte Soratte s'eleva aïllat a la plana, al nord de Roma, i és el cim més alt de la zona anomenada Tuscia Romana.
Antigues fonts literàries fan esment  dels cultes pagans que se celebraven a les poblacions itàliques ( Falisci i Capenati) que adoraven en el seu cim el déu Soranus, del qual deriva el seu nom.
                 
El culte del déu era celebrat per sacerdots anomenats Hirpi Sorani (llops del déu Sorano) que durant la festa que coincidia amb el solstici d'estiu, caminaven descalços sobre uns carbons ardents.

En el cim del Monte encara queden restes d'un antic temple, a la cripta de l'església de Sant Silvestre.
Aquesta església estava situada en el fulcre d'un cenobi, sorgit en l’ època medieval (VI dC), la celebritat del qual durant tota l'Edat Mitjana va estar lligada a la llegenda
(recordada per Dant en el cant XXVII de l'Infern), i després verificada històricament, de la miraculosa curació de Constantí de la lepra després del seu baptisme pel Papa Silvestre I,  refugiat en aquest lloc per a escapar de la persecució ordenada per l’emperador.

EL POBLE DE SANT'ORESTE

La primera referència històrica d'aquest poble és la que va dictar Benedetto de Soratte en el seu Chronicón (800-1000), on prenent com a referència un document del 747 ,cita la Curtis Sancti Heristi.

Una altra referència del poble és del 1074. És recordada de la butlla de donació de Gregori VII dels monestirs reunits de Sant Silvestro i de Sant Andrés a Flumine (prop de Ponzano) amb els corresponents burgs i castells.

El nom de Sant ‘Oreste sembla ser una derivació d'Edisto, jove romà, que practicava la religió cristiana i va ser martiritzat l'any 68 dC, durant la persecució neroniana, a la qual està dedicada una església amb elegant campanar romànic i on, a finals del 800, va néixer el cementiri.

Successives  transformacions han evolucionat en Sant Edistus, Sant Heristus, Sant Resto i Sant Tresto, el nom primitiu.

LA FESTA DE LA VERGE DE MAIG I LA TRADICIÓ MARIANA A SANT'ORESTE

Va ser l'any 1814 quan va néixer la Festa de la Verge de Maig, quan el sacerdot Don Jose Peligni, en tornar de la presó napoleònica a Lugo i  Piacenza, va donar compliment del vot que havia fet: En les humils presons de Piacenza el sacerdot, encomanant-se a la Verge, va prometre que si tornava viu a casa seva començaria una obra de predicació pel culte devocional a Maria.

Així va succeir, perquè en tornar va ser instituïda la devoció del Mes Marià tal com l’ havia conegut i practicat a la regió que l’havia tingut presoner.

LA RESERVA NATURAL DEL MONTE SORATTE

Aquesta reserva està situada dins del terme municipal de Sant'Oreste i s’estén sobre una superfície de 410 hectàrees.

El cim més alt del Soratte (l'ermita  de Sant Silvestro) arriba a la cota de 691 metres.
La reserva, constituïda per la llei regional núm. 29 del 6/10/1997, comprèn el territori del Monte Soratte i ofereix, de moment, els següents recorreguts:

Recorreguts Vida
Recorregut drecera dels Lladres
Recorregut de les Coves
Recorregut de les Ermites
Recorregut de les Piles de carbó i dels Forns de calç
Recorregut S. Romana i l’avenc

L'àrea ha estat declarada com a biotip d’interès des de l’any 1970 pel  Consell Nacional d'Investigació i successivament ha estat incorporada al Mapa de les Àrees de particular valor naturalístic redactat per la Regió Lazio l'any 1975.

L'any 1992 el conjunt del Monte Soratte s’inclou en el Plànol Regional dels Parcs i de les Reserves Naturals, dins de l'àrea protegida pel complex fluvial  Tevere – Treja.

Contacteu amb nosaltres per ampliar la informació, per programar excursions i per organitzar visites guiades.

          

 
        

             

      

              
        
     


        
     
              
               
              
              
 

sito ottimizzato alla risoluzione di 1024x768 pixel